Mydła

Instrukcja mycia rąk

Instrukcja mycia i dezynfekcji rąk w prostej, graficznej postaci pokazuje, w jaki sposób myć ręce, aby zwiększyć swoje bezpieczeństwo. Jak wiadomo, na dłoniach w wyniku dotykania klamek, pieniędzy, poręczy lub innych przedmiotów, mogą przenosić się bakterie, wirusy i grzyby, które są odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób. Nie jest to nic dziwnego, ponieważ szacuje się, że każdego dnia na swoich rękach mamy ok. 10 tys. różnych drobnoustrojów. Instrukcja mycia rąk uczy więc krok po kroku, jak pozbyć się niebezpieczeństwa w zaledwie 30 sekund.

Najczęściej popełniane błędy, czyli dlaczego instrukcja mycia rąk jest potrzebna

Właściwe mycie rąk jest kluczowe dla usunięcia z powierzchni skóry szkodliwych patogenów, takich jak bakterie, wirusy oraz grzyby. Okazuje się jednak, że wielu z nas swoje dłonie myje nieprawidłowo, co może przyczyniać się do rozwoju chorób oraz zakażenia innych osób. Jako główne błędy popełniane podczas mycia rąk należy wymienić:

  • zbyt krótki czas mycia,
  • pomijanie niektórych części dłoni,
  • brak mydła.

Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że robimy coś źle, dlatego warto zapoznać się ze specjalistyczną instrukcją mycia rąk. Dzięki wdrożeniu w życie tych zaleceń można uniknąć wielu chorób przenoszonych na brudnych dłoniach, wśród których najczęściej pojawiają się zatrucia pokarmowe, grypa, salmonella, biegunka oraz WZW typu A.

Instrukcja mycia rąk według wytycznych Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS)

Główny Inspektorat Sanitarny opracował specjalistyczną instrukcję mycia i dezynfekcji rąk, która powinna być wdrożona nie tylko w zakładach pracy, ale również w warunkach domowych. Jej przestrzeganie jest szczególnie ważne wśród osób pracujących w zawodach o podwyższonych wymaganiach higienicznych, np. wśród lekarzy, pielęgniarek i pozostałego personelu medycznego, stomatologów, kosmetyczek, masażystów, a także pracowników na stanowiskach produkcyjnych żywności. O higienę rąk powinni też wyjątkowo dbać pracownicy branży gastronomicznej, których obowiązuje przestrzeganie zasad związanych z bezpieczeństwem żywności.

Zgodnie z wytycznymi GIS, proces mycia rąk powinien trwać minimum 30 sekund, a do jego przeprowadzenia należy wykorzystywać mydło oraz bieżącą wodę. W miejscach publicznych zaleca się stosowanie mydeł w płynie, pianie lub sprayu wraz z dostosowanymi do nich dozownikami. Następnie należy krok po kroku:

  1. Zamoczyć ręce pod bieżącą wodą oraz nabrać odpowiedniej ilości mydła, która pozwoli łatwo umyć całą powierzchnie skóry rąk.
  2. Mydło należy rozprowadzić dokładnie po całym rękach, pocierając o siebie obie dłonie. Przy tej czynności trzeba pamiętać o przestrzeni pomiędzy palcami, o okolicach kciuków oraz grzbietach palców. Proces ten powinien trwać 30 sekund.
  3. Dłonie należy dokładnie spłukać pod bieżącą wodą oraz osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostatnie badania pokazują, że popularne dmuchawy automatyczne do osuszania dłoni mogą przyczyniać się do dodatkowego rozpylania patogenów, dlatego nie należą do najlepszych rozwiązań.

Dodatkowo do momentu opanowania poszczególnych kroków, instrukcję mycia rąk warto wydrukować i powiesić bezpośrednio w okolicach umywalki, najlepiej na wysokości wzroku. Pozwoli to szybko utrwalić sobie sposób właściwego mycia rąk.